Tuesday, May 5, 2009

SIGMA : ANALISIS KRITIKAL MENGENAI RANCANGAN REALITI TV


Tanyalah anak-anak hari ini, siapa yang tidak tahu apa itu Akademi Fantasia, Malaysian Idol, One in a Million, Bintang RTM, Bintang Klasik, Mentor, Bintang Kecil, Sehati Berdansa, Geng Starz, U think U Can Dance?, My Starz LG, dan Raja Lawak.? Dan mungkin juga ada lagi rancangan reality TV yang lain yang tidak mampu untuk saya senaraikan di sini.
Hari ini saya meminta bantuan anak-anak murid saya untuk menyenaraikan program-program berunsur hiburan dan agama. Banyak sekali rancangan hiburan berjaya disenaraikan tetapi untuk rancangan yang berunsur ilmu hanyalah beberapa jenis sahaja. Antaranya hanyalah Akademi Al-Quran, Gadis Melayu, Akademi Nasyid, Cari Menantu dan Tilawah al-Quran sahaja.
Bukan salah anak-anak murid saya yang kurang tahu tentang rancangan berunsur agama, tetapi hakikatnya memang ianya tidak wujud sebanyak rancangan berunsur hiburan!Ligat otak saya berfikir, apakah peranan media dewasa ini hanyalah untuk memberikan hiburan melampau yang tidak sudah-sudah kepada masyarakat?
Saya ambil contoh yang cukup mudah. Seawal usia anak-anak kecil yang masih berada di sekolah rendah, yang masih tidak tahu mengaji al-Quran, tidak kenal siapa Rasul dan Allah, sudah pun diajar untuk menjadi bintang melalui rancangan Bintang Kecil.
Bagi anak-anak muda remaja pula yang masih perlukan bimbingan untuk menjadi bintang, ada tersedia ‘mentor-mentor’ di TV3 dan Akademi Fantasia.
Bagi mereka yang agak matang pula dan ingin menjadi bintang-bintang berkerlipan di angkasa, ada Malaysian Idol, One in a Million, Geng Starz, Bintang RTM, Bintang Klasik dan My Starz LG. Tidak cukup dengan itu, bagi mereka yang tidaklah bersuara merdu tetapi pandai menari, ada lagi ruang yang tersedia untuk tetap menjadi popular iaitu U Think U Can Dance?, Sehati Berdansa dan yang terbaru, Sayang, U Can Dance!
Bagi mereka yang pandai membuat lawak pula, Raja Lawak tidak terkecuali.Nah! Habis sudah semuanya. Pihak televisyen masing-masing berlumba-lumba ‘mambantu’ rakyat Malaysia yang ingin mengejar populariti. Apa lagi yang ada untuk pencinta-pencinta ilmu? Yang tinggal hanyalah 4 hingga 5 sahaja program reality yang boleh dijadikan manfaat.
Sebab itu, tidak hairanlah jumlah penonton Akademi Nasyid, Akademi al-Quran, Gadis Melayu dan Cari Menantu mencecah jutaan orang. Nyata dan terbukti, masyarakat sedang dahagakan rancangan-rancangan ilmiah yang mendidik jiwa dan sesuai dengan identiti timur yang penuh kesopanan.
Manfaat Program Realiti TVYa, tidak dinafikan program-program hiburan tersebut masih ada manfaatnya. Saya boleh berikan 2 manfaat utama. Pertama sekali kepada mereka yang ingin menjadi popular tersebut. Kalau nasib menyebelahi diri, mereka akan menang dan mendapat kenikmatan material yang melimpah ruah dalam sekelip mata sahaja. Dan yang paling penting, rakyat Malaysia mengenali mereka.
Daripada orang biasa, terus menjadi orang yang luar daripada kenormalan. Kedua, kepada pihak penganjur. Program-program reality TV biasanya mengharapkan undian daripada penonton. Contoh yang paling mudah, AF UNDI MAWI. Jadi, peminat-peminat Mawi pun berpusu-pusulah menghantar undian. Akhirnya, Mawi ditakdirkan menang, dapat hadiah bermacam-macam, berjuta-juta.
Tapi pengundinya pula dapat apa? Adakah Mawi memberikan sekurang-kurangnya RM 10 kepada pengundinya sebagai tanda terima kasih? TIADA! Bagi pihak penganjur pula, nilai yang mereka korbankan sebagai hadiah untuk pemenang-pemenang hanyalah sebesar kuman jika hendak dibandingkan dengan nilai yang mereka berjaya kumpulkan daripada undian SMS peminat-peminat tersebut.
Yang Tidak Enak
Walaupun saya belum menyatakan dengan jelas akan perkara-perkara yang kurang enak pada program realiti yang berbentuk hiburan ini, sudah ada seorang pelajar saya yang berbangsa India menyuarakan, “Berlaku PEMBAZIRAN, cikgu.” Ya, tepat sekali.
Ini salah satunya yang paling dekat terkena pada orang yang murah kredit untuk mengundi bakal artis kesayangan mereka. Seperti huraian di atas, samada manusia yang mereka minati itu menang atau kalah, duit mereka tetap habis dan mereka tidak mendapat sebarang kelebihan daripada artis-artis tersebut.Apabila kita tinjau dari sudut pakaian, sudah pasti ramai yang bersetuju dengan saya bahawa tiada pakaian mereka yang menjalani program reality tv ini boleh dimasukkan dalam kategori menutup aurat secara sempurna bahkan mereka ini berpakaian (maaf saya katakan di sini) seperti bertelanjang!
Saya memetik hadith Rasulullah yang menyatakan perempuan akhir zaman, berpakaian tetapi seperti bertelanjang. Tidak perlu saya memberi definisi menutup aurat dengan sempurna di sini kerana saya yakin pembaca-pembaca sudah jelas dengan panduan yang Pencipta kita lampirkan dalam Surah An-Nur Ayat 31.Namun. di sini saya ingin menyatakan kekhuatiran saya yang teramat, melihat corak pemakaian bakal-bakal artis yang bakal dipuja oleh kebanyakan masyarakat khususnya remaja. Pakaian mereka terlalu singkat, jarang, ketat dan menjolok bola mata sesiapa sahaja yang melihatnya. Pendek kata, mereka beraksi di pentas dengan penuh seksi dan membangkitkan keghairahan kaum lelaki.
Saya tidak pasti kenapa perlu memilih pakaian seumpama ini. Adakah untuk memancing undi kaum lelaki yang memamg mudah terpancing dengan keseksian wanita? Satu persoalan yang mungkin merupakan jawapan. Tetapi saya yakin, jawapan sebenar ialah pasti ada yang pincang pada hiburan yang melampau tanpa fesyen yang pelik-pelik dan mengghairahkan ini.Pakej hiburan melampau hanya akan lengkap bila hadirnya pakaian yang, “WOW! Seksi dan menggairahkan”, suara yang sengaja dimerdukan, tarian yang mempesonakan dan keakraban antara peserta-peserta program tanpa mengira harta, keturunan, rupa dan yang paling penting, JANTINA.
Lantas, pasti ada yang tak kena andai tiada adegan peluk-memeluk, cium-mencium sambil menangisi kawan-kawan yang tersingkir tanpa mengira lelaki atau perempuan. Adakah amalan ini selari dengan budaya timur tradisi turun-temurun, zaman-berzaman kita?
Ikutan yang Tidak KenaMereka yang menyertai rancangan-rancangan seumpama ini kerap kali akan mendapat popularity yang segera dan pasti akan menjadi ikutan anak-anak muda yang sedang mencari identity. Semua tindak-tanduk, gerak-geri, kata-kata, imej, personality dan segala-galanya akan menjadi panduan remaja masa kini yang mempersetankan halal dan haram serta baik atau buruk.
Maka, lahirlah generasi baru yang jauh daripada nilai-nilai murni yang pernah diterapkan oleh nenek moyang dahulu. Ikon-ikon yang sama sekali tidak mendidik ini akhirnya mewujudkan ‘krisis nilai’ dalam jiwa ahli masyarakat muda hari ini. Krisis nilai inilah merupakan punca utama runtuhnya akhlak dan moral. Mereka tidak mampu membezakan yang baik dan buruk, yang halal dan haram kerana contoh mereka yang di depan mata sendiri, pincang dalam membuat perbandingan tersebut.Teringat zaman persekolahan dahulu, terlalu kerap isu keruntuhan akhlak dan moral dibincangkan hatta seringkali menjadi tajuk utama dalam karangan Bahasa Melayu kertas 2. Isi utama yang kerapkali saya lontarkan ialah kurangnya didikan agama, didikan ibu bapa dan pengaruh media massa .
Tiap kali menulis, saya dengan sepenuh hati berharap agar pihak-pihak yang terlibat mengambil berat akan kritikan yang dilontarkan sehingga akhirnya mengambil tindakan sewajarnya bagi membendung gejala keruntuhan sahsiah ini. Namun, nyata sekali, apa yang telah saya dan semua pelajar sezaman saya utarakan hanya tinggal catatan di kertas yang akhirnya dikitar semula.
Kita harus sedar, fenomena krisis nilai yang dapat kita saksikan secara langsung hari ini memungkinkan masa depan negara dalam beberapa tahun akan datang hanya bisa dipimpin oleh mereka yang lemah akhlak serta emosi dan rendah tahap inteleknya. Bolehkah anda bayangkan apakah akan terjadi pada Malaysia 20 tahun akan datang? Bersungguh-sungguh saya katakan di sini, SAYA SANGAT KHUATIR!
Peranan mediaDi sini, saya ingin menyeru pihak yang paling bertanggungjawab dalam hal ini iaitu media massa agar kalian menginsafi diri. Kejarlah keuntungan dengan cara menang-menang bukan anda sahaja yang mendapat manfaat tetapi mengakibatkan masyarakat akhirnya menuju satu fasa yang melemahkan.
Tidak salah untuk melahirkan mereka yang berbakat kerana seni adalah sebahagian daripada kehidupan dan merupakan fitrah dalam diri insan. Namun, sejauhmana pembawaan seni itu ke arah kebaikan atau keburukan, pasti akan dipersoalkan suatu masa nanti.
Janganlah kerana untung berganda hari ini akhirnya menjadi punca kita semua mengalami kerugian pada suatu masa yang akan datang. Sementara masih belum terlambat, jalankan peranan anda yang sebenar!

Siti Rogayah Bahari,
8 April 2009,
SIGMA-BBMN, Pulau Pinang.

No comments:

Post a Comment